Kamasz pszichodráma

A módszerről

Mint ahogy a kamasz maga is egy köztes lét, a gyermek és a felnőtt közötti állapotban van, a számukra szervezett pszichodráma csoportok is magukon viselik ezt a kettősséget, és tartalmazzák mind a gyermek, mind a felnőtt csoportok bizonyos jegyeit.

A foglalkozások célja, hogy a résztvevők, a 14-18 éves fiatalok mindennapi konfliktusaikat, indulataikat hatékonyabban tudják kezelni, önbizalmuk erősödjön, szorongásaikat megjeleníthessék, feldolgozhassák. Önmaguk jobb megismerésével és elfogadásával képesek legyenek kapcsolatokat építeni, feladataikat jobban teljesíteni. A találkozások során ezért a kamaszokat érintő témákról beszélgetünk, történeteket, helyzeteket alkotunk, és ezeket közösen eljátsszuk. A közös játék feszültségoldó, különböző szerepeket lehet kipróbálni, és el lehet lesni a többiek megoldási módjait. 
A csoport egy olyan közeg, ahol átélhetik saját értékeiket, értékességüket, megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül. Különösen sokat segíthet ez azoknak, akik mindennapjaikban nem annyira sikeresek, nehéz nekik barátokat találni vagy megfelelni az iskolai, családi elvárásoknak.

Mi történik a pszichodráma foglalkozásokon?

Nyitó kör

A nyitó körben a résztvevők elmondhatják legfontosabb élettörténéseiket, érzéseiket, azokat a gondolatokat, amik őket aktuálisan a leginkább foglalkoztatják.

Bemelegítő játék

Általában egy rövid helyzetgyakorlat, mely segít elengedni a hétköznapi világot, és átvezet a csoport hangulatába.

Játék

A nyitó körben elhangzottakra reflektálva vagy a csoport tagjait éppen a leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban a kamaszok történetet alkotnak, mesét szőnek, majd azt el is játsszák. A játékba való belehelyezkedést szimbolikus jelmezek is segítik. A játék során úgy nevezett pozíciócserével több szerepet is kipróbálhatnak, megtapasztalva ezzel a különböző nézőpontokat.


Visszajelzések

A sharing (élménymegosztás) során a csoporttagok felelevenítik a játék során megtapasztalt élményeiket, elmondják legfőbb érzéseiket, gondolataikat. A játék során bármilyen szereplővel, résztvevővel, tárggyal, gondolattal azonosulhatunk egy pillanatra, és az ezzel kapcsolatos élményünket is megoszthatjuk a többiekkel (identifikáció, szerepazonosulás). 

Zárókör

Mindenki elmondja röviden, milyen élményekkel távozik.

Kinek ajánljuk?

Ezt a csoportot Neked ajánljuk, ha

  • szeretnél gátlásaidon, szorongásaidon enyhíteni;
  • szeretnéd önbizalmadat növelni, megerősödni, magabiztosabb fellépésre szert tenni;
  • ha érdekel, hogyan védheted meg magad, hogyan kezelheted biztonságosan az agresszív megnyilvánulásokat;
  • ha vágysz egy biztonságos párkapcsolatra, és az ezzel kapcsolatos nehézségek leküzdésében jól jönne a segítség;
  • ha szívesen gondolkozol együtt - kortársaiddal és velünk - a családi élet értékeiről és nehézségeiről;
  • ha szeretnéd átélni, hogy mi jelenthet számodra megnyugvást találni egy nehéz élethelyzetben;
  • ha szeretnél tisztábban látni jövőbeli terveiddel kapcsolatban

Hogyan lehet bekerülni a csoportba?

A csoportba azok a kamaszok kerülnek, akik szüleikkel részt vesznek az első interjún (beszélgetés a vezető és a jelentkező között) és vállalják, hogy a megfelelő időpontban jelen lesznek a pszichodráma alkalmakon. A pszichodráma csoportokban nem megengedett a rendszertelen részvétel. Ugyanis minden csoporttag úgy tud legtöbbet fejlődni, és maga a csoport is leghatékonyabban épülni, ha hétről-hétre a résztvevők jelen vannak. A hiányzó kimarad a folyamatból, a többiek is hiányolják részvételét, visszajelzéseit: számítanak rá.

Az első alkalommal minden érdeklődő kipróbálhatja a módszert. A csoport felé elköteleződni az első alkalom után kell.

 

Gyakorlati információk 

A foglalkozások időpontja: kéthetente csütörtök 17:00-19:30 (3 terápiás óra) 

Kezdés: 2018. október 25. 

Helyszín: Bárányfelhő Fejlesztő Központ VI. ker. Városligeti fasor 40. 

A foglalkozások ára: 9000 Ft/alkalom

 

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Kapcsolat

Telefon: +36 30 274 9212
E-mail: andi3560@gmail.com
             a.almasi@t-online.hu

KAPCSOLATFELVÉTEL

Magamról...

Hiszem, hogy amikor egy probléma kapcsán elkezdesz keresni, már jó úton jársz ahhoz, hogy aktívan felelősséget vállalj életedért. Ebben a folyamatban szeretnék a segítségedre lenni.