Mi történik a foglalkozásokon?


A foglalkozás csoportos „ráhangoló”, oldó beszélgetéssel kezdődik, amelyet közös rajzolás követ. A csoporttól függően ezt felválthatja más kézműves foglalkozás vagy zene is.

Ezután következik a mesealkotás.  Vagy egy gyermek talál ki mesét, vagy közösen hozunk létre egy történetet. A mesék, történetek létrehozásával mindenki egy alkotó folyamat részesévé válik.

Ezt követően a mese eljátszásához szerepeket választunk. A gyerekek varázslóvá válhatnak, olyan szerepet választhatnak, amilyet szeretnének, az történik velük, amit ők maguk kitalálnak. Részvételük a többiek történetében szabadon választott. Elsőként a történet vázát javasló gyermek választ szerepet, majd a többiek, s a vezetők aktív részvételével megindul maga a játék, mely improvizációkon keresztül nyeri el egyszeri, megismételhetetlen formáját. Nincsenek tehát előre megírt szövegek, akár kialakulhatnak váratlan fordulatok is.

A szerepek eljátszását a jelmezválasztás is támogatja, melyre a játék megkezdése előtt kerül sor. A beöltözés célja, hogy segítse az átlényegülést, a belépést a meseországba.

játék során a gyerekek egy mesés csodavilágban találják magukat. Az olykor játékos, olykor költői, de mindenképpen kreativitást serkentő csodavilágba merülés nem öncélú, hanem olyan eszköz, amely hozzásegíti a gyermeket énképének módosításához, életérzésének, életstílusának átalakításához.

A spontán játék felszabadítja a résztvevő gyermek kreativitását, bővíti szerep-repertoárját, katartikus élményekhez juttatja őket, s ezáltal énerősítő, személyiségfejlesztő hatása van. A foglalkozásokon a résztvevők megérezhetik, hogy egy másik világba lépnek be, oda, ahol minden megtörténhet. Éppen ezért a mesékben a gyermekek a saját konfliktusaikat is megjeleníthetik. A lejátszás segítségével a szimbolikusan megfogalmazott problémák megérthetővé, feldolgozhatóvá válnak, a csoport pedig támogató légkört biztosít a személyes fejlődéshez, képességek fejlesztéséhez, lehetőséget nyújt különböző szerepek, helyzetek kipróbálására.

A játék végén kijelentkezünk a szerepekből. Mindenki leveszi a jelmezét, meghajol, és visszatér a hétköznapi valóságba.

 A gyermek pszichodráma csoportot ismét egy körrel zárjuk. Beszélgetünk az aznap történtekről, arról, hogy kinek mi tetszett, mi nem a mai napon.  Ebben a beszélgetésben azonban soha nem magyarázunk, nem kommentálunk, nem vonunk le tanulságokat.

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Kapcsolat

Telefon: +36 30 274 9212
E-mail: andi3560@gmail.com
             a.almasi@t-online.hu

KAPCSOLATFELVÉTEL

Magamról...

Hiszem, hogy amikor egy probléma kapcsán elkezdesz keresni, már jó úton jársz ahhoz, hogy aktívan felelősséget vállalj életedért. Ebben a folyamatban szeretnék a segítségedre lenni.