Mi történik a pszichodráma foglalkozásokon?

Nyitó kör

A nyitó körben a résztvevők elmondhatják legfontosabb élettörténéseiket, érzéseiket, azokat a gondolatokat, amik őket aktuálisan a leginkább foglalkoztatják.

Bemelegítő játék

Általában egy rövid helyzetgyakorlat, mely segít elengedni a hétköznapi világot, és átvezet a csoport hangulatába.

Játék

Aki úgy érzi, hogy aznap éppen „rámelegedett” a játékra, széke behúzásával ezt jelzi a csoport tagjainak és a vezetőknek. A vezető rövid interjú után elindítja a játékot, a többi csoporttag bevonásával elkezdi „rendezni” a jelenetet.

A főképp szerepcserékkel előre haladó játék egy idő után valamilyen formában nyugvópontra jut — lehet, hogy ideiglenesen, lehet, hogy véglegesen. A játék végén elfogy a feldolgozható élmény, vagy megfelelő szinten feldolgozásra kerül az adott szituáció. A játék végén a protagonista (főszereplő) leül, és végighallgatja a csoport visszajelzését, ami szigorú szabályok szerint történik.

Visszajelzések

A sharing (élménymegosztás) során a csoporttagok olyan élményeiket elevenítik fel, amelyek hasonlóak a protagonista élményéhez. Ez nemcsak segíti a főszereplőt, hogy elfogadja saját nehézségeit, ráismerjen, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal, de egyúttal előkészítheti a többi csoporttagban a következő játékot, hiszen aktiválja az élményt megosztó személy saját életeseményeit.
A drámajáték során az antagonista (mellék) szereplők azt játsszák, amit a protagonista előjátszik a számukra. A szerepvisszajelzés során az antagonista szereplők visszajelezhetnek, milyen érzéseik, gondolataik, élményeik voltak az adott szerep megtestesítésekor. 
A játék során bármilyen szereplővel, résztvevővel, tárggyal, gondolattal azonosulhatunk egy pillanatra, és az ezzel kapcsolatos élményünket is megoszthatjuk a többiekkel (identifikáció, szerepazonosulás). 

Zárókör

Mindenki elmondja röviden, milyen élményekkel távozik.

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Kapcsolat

Telefon: +36 30 274 9212
E-mail: andi3560@gmail.com
             a.almasi@t-online.hu

KAPCSOLATFELVÉTEL

Magamról...

Hiszem, hogy amikor egy probléma kapcsán elkezdesz keresni, már jó úton jársz ahhoz, hogy aktívan felelősséget vállalj életedért. Ebben a folyamatban szeretnék a segítségedre lenni.