Felnőtt pszichodráma

A módszerről

A pszichodráma csoportos önismereti módszer. De miért menjen az ember más emberek közé, ha önmagával szeretne foglalkozni? Látszólag itt valami ellentmondás van.

A valóságban életünket kicsi csoportokban éljük. Kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel, barátainkkal, tanárokkal, munkatársakkal, stb.  Az örömöket is általuk éljük meg, de többnyire a konfliktusok is ezekből a viszonyokból fakadnak.  Moreno, a pszichodráma megteremtője úgy tartotta, hogy a társadalom legkisebb építőeleme nem az ember, hanem az egyén és a hozzá közel állók együttese, amit szociális atomnak nevezett el.

Csoportban számos olyan dolgot megélhetünk, amit egyedül vagy párban nem tudunk átélni: kívülről megfigyelhetjük mások vagy saját viselkedésünket, inspirálhat bennünket mások küzdelme vagy az a tudat, hogy nem vagyunk egy-egy problémával egyedül. Megnyugvással és bátorsággal tölthet el bennünket az, hogy kimondódott egy problémánk, és látjuk, hogy ettől még ugyanúgy elfogadnak minket, vagy éppen ugyanez másnak is gondot okoz. Végső soron azt is felismerhetjük, hogy nem vagyunk annyira különbözőek, mint néha gondoljuk.

Résztvevőként választ kaphatunk a „Ki vagyok én a kapcsolataimban? Hogyan hatok? Hogyan befolyásolom a többieket, és hogyan befolyásolnak ők engem?” kérdésekre egyaránt.

Megismerjük magunkat: vajon el tudom-e viselni, hogy hozzám érjenek, rá merem-e bízni magam egy másik emberre, el merek-e fogadni segítséget, képes vagyok-e kérni, tudom-e, hogy mennyi harag van bennem és mennyi félelem, hova nyúlnak vissza a mostani problémáim?

A pszichodráma csoportban általában kevesebb szerep jut a beszédnek és több a cselekvésnek. A módszer egyik lényege pont az, hogy cselekedetekben: meséken, helyzetgyakorlatokon, saját életünkből vett jeleneteken keresztül és nem szavakban éljük az életünket. A cél, hogy minél akadálytalanabbul derüljön ki, hogy ki is vagyok én, milyen igazi képességeim, késztetéseim vannak. A játékok rendkívül jól fejlesztik a bennünk szunnyadó kreativitást, és segítenek a spontán problémamegoldásban. Fontosnak tartom olyan játékok behozását, melyek pozitív érzelmekkel (öröm, kíváncsiság, együttérzés, szeretet) töltik fel a csoport tagjait.

 

A pszichodráma lényege, hogy egy olyan teret biztosít, amiben olyan dolgokat is meg lehet tenni, amit a való életben nem tudunk. A pszichodráma egyszerre játékos és komoly.  Játékos, mivel olyan dolgokat is ki lehet, ki szabad próbálni, amit máshol, máskor nem tudnál megtenni. Komoly, mivel legtöbbször valamilyen probléma áll a játék középpontjában.

Mi történik a pszichodráma foglalkozásokon?

Nyitó kör

A nyitó körben a résztvevők elmondhatják legfontosabb élettörténéseiket, érzéseiket, azokat a gondolatokat, amik őket aktuálisan a leginkább foglalkoztatják.

Bemelegítő játék

Általában egy rövid helyzetgyakorlat, mely segít elengedni a hétköznapi világot, és átvezet a csoport hangulatába.

Játék

Aki úgy érzi, hogy aznap éppen „rámelegedett” a játékra, széke behúzásával ezt jelzi a csoport tagjainak és a vezetőknek. A vezető rövid interjú után elindítja a játékot, a többi csoporttag bevonásával elkezdi „rendezni” a jelenetet.

A főképp szerepcserékkel előre haladó játék egy idő után valamilyen formában nyugvópontra jut — lehet, hogy ideiglenesen, lehet, hogy véglegesen. A játék végén elfogy a feldolgozható élmény, vagy megfelelő szinten feldolgozásra kerül az adott szituáció. A játék végén a protagonista (főszereplő) leül, és végighallgatja a csoport visszajelzését, ami szigorú szabályok szerint történik.

Visszajelzések

A sharing (élménymegosztás) során a csoporttagok olyan élményeiket elevenítik fel, amelyek hasonlóak a protagonista élményéhez. Ez nemcsak segíti a főszereplőt, hogy elfogadja saját nehézségeit, ráismerjen, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal, de egyúttal előkészítheti a többi csoporttagban a következő játékot, hiszen aktiválja az élményt megosztó személy saját életeseményeit.
A drámajáték során az antagonista (mellék) szereplők azt játsszák, amit a protagonista előjátszik a számukra. A szerepvisszajelzés során az antagonista szereplők visszajelezhetnek, milyen érzéseik, gondolataik, élményeik voltak az adott szerep megtestesítésekor. 
A játék során bármilyen szereplővel, résztvevővel, tárggyal, gondolattal azonosulhatunk egy pillanatra, és az ezzel kapcsolatos élményünket is megoszthatjuk a többiekkel (identifikáció, szerepazonosulás). 

Zárókör

Mindenki elmondja röviden, milyen élményekkel távozik.

 

Kinek ajánljuk?

Ha célod a

 • gyerekkorból hozott gátlások, szorongások megszüntetése;
 • önbizalom növelése, megfelelő kiállás, fellépés bármilyen helyzetben;
 • önmagad megvédése, az agresszió biztonságos kezelésének gyakorlata;
 • megfelelő párkapcsolat kialakítása, ezzel kapcsolatos nehézségek leküzdésében segítség,
 • jövőbeni családi életre felkészítés, megrögzült viselkedések megváltoztatása /ne úgy, mint a szüleink/,
 • megerősödés, a nehézségek könnyebb leküzdése,
 • jobb konfliktuskezelés,
 • életcél megtalálása, hogy ne légüres térben mozogj

 

Hogyan lehet bekerülni a csoportba?

A csoportba azok az emberek kerülnek, akik részt vettek az első interjún (beszélgetés a vezető és a jelentkező között) és vállalták, hogy a megfelelő időpontban jelen lesznek a pszichodráma üléseken. A pszichodráma csoportokban nem megengedett a hiányzás, a rendszertelen részvétel. Ugyanis a hiányzó nemcsak magának árt, ha kimarad a folyamatból, hanem a többiek is hiányolják részvételét, visszajelzéseit: számítanak rá.

A csoport felé elköteleződni az első alkalom után kell.

 

2018 októberében induló csoport

 • Helyszín: MentaLife Fejlesztő Központ (1173 Budapest, Csengőd utca 23.)
  A csoport időtartama: 12 alkalom, havi egy hétvégén
  A foglalkozások ideje: szombat 10:00-18:00
  Csoportvezetők: Kocsi Andrea (pedagógus, pszichodráma-vezető) és Tóth Orsolya (pszichológus, pszichodráma-vezető)

 

 

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Kapcsolat

Telefon: +36 30 274 9212
E-mail: andi3560@gmail.com
             a.almasi@t-online.hu

KAPCSOLATFELVÉTEL

Magamról...

Hiszem, hogy amikor egy probléma kapcsán elkezdesz keresni, már jó úton jársz ahhoz, hogy aktívan felelősséget vállalj életedért. Ebben a folyamatban szeretnék a segítségedre lenni.